Kun je zomaar een hotel kopen? Dit zijn de stappen en aandachtspunten
21 oktober 2024
Het idee om een eigen hotel te kopen spreekt veel mensen aan. Een plek waar gasten komen genieten, overnachten, en je de kans hebt om gastvrijheid naar een hoger niveau te tillen. Maar is het wel zo eenvoudig om een hotel te kopen? De realiteit is dat er veel meer komt kijken bij de aanschaf van een hotel dan alleen de transactie. In deze blog bespreken we de stappen die nodig zijn om een hotel te kopen en welke belangrijke aandachtspunten je in gedachten moet houden.
mag je zomaar een hotel kopen?
In principe is het voor iedereen met de juiste financiële middelen mogelijk om een hotel te kopen. Er zijn geen specifieke licenties nodig om een hotel te bezitten, maar er komen wel enkele wettelijke en operationele eisen bij kijken. Voordat je daadwerkelijk eigenaar kunt worden, moet je door verschillende stappen gaan, van het vinden van de juiste locatie tot het verkrijgen van vergunningen.
stap 1: locatie en type hotel kiezen
De eerste stap bij het kopen van een hotel is bepalen waar je het wilt hebben en welk type hotel je wilt runnen. Wil je een kleinschalig boutiquehotel in een rustig dorpje of juist een groter hotel in een drukke stad? De locatie en het type hotel bepalen voor een groot deel de kosten en de potentiële inkomsten. Een hotel in een toeristische trekpleister zal waarschijnlijk duurder zijn om te kopen, maar kan ook meer gasten trekken. Anderzijds kan een kleinschaliger hotel op een rustige locatie lagere vaste kosten hebben, maar ook seizoensgebonden zijn.
Naast de locatie en omvang is het belangrijk om na te denken over het concept van je hotel. Wil je inspelen op zakelijke reizigers, toeristen, of juist een nichemarkt zoals wellness of ecotoerisme? Het concept bepaalt niet alleen hoe je het hotel inricht, maar ook wat voor soort gasten je aantrekt.
stap 2: financiële voorbereiding en financiering
Het kopen van een hotel is vaak een grote financiële investering. De prijs van een hotel kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte, locatie, staat van het pand en de potentiële omzet. Voordat je verder gaat in het proces, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van je financiële mogelijkheden. In de meeste gevallen is externe financiering nodig, zoals een lening van een bank of investeerders.
Het verkrijgen van een lening voor een hotel is echter niet zo eenvoudig als bij een gewone hypotheek voor een huis. Banken willen vaak gedetailleerde informatie zien, zoals een goed onderbouwd bedrijfsplan, een inschatting van de potentiële omzet en winst, en jouw ervaring in de horecasector. Als je geen ervaring hebt met het runnen van een hotel, kan dit een obstakel vormen bij het verkrijgen van financiering.
stap 3: due diligence en waardebepaling
Voordat je een hotel koopt, is het cruciaal om een grondige “due diligence” uit te voeren. Dit betekent dat je het hotel en de bijbehorende bedrijfsvoering goed onderzoekt. Wat is de huidige staat van het pand? Zijn er grote renovaties nodig? Hoe zit het met de financiën van het hotel? Is er voldoende winst gemaakt in de afgelopen jaren?
Het is raadzaam om een taxateur in te schakelen om de waarde van het hotel vast te stellen. Dit geeft je niet alleen inzicht in de reële waarde van het pand, maar het is ook belangrijk voor het verkrijgen van financiering. Banken willen vaak dat het hotel getaxeerd wordt, zodat ze zeker weten dat het de investering waard is.
Daarnaast is het slim om te kijken naar de reputatie van het hotel. Wat zijn de beoordelingen van gasten? Hoe staat het hotel bekend in de markt? Deze reputatie kan namelijk een grote impact hebben op het toekomstige succes van je onderneming.
stap 4: vergunningen en regelgeving
Een van de belangrijkste stappen bij het kopen van een hotel is het verkrijgen van de juiste vergunningen. Een hotel valt onder de horecasector, wat betekent dat je aan bepaalde wettelijke eisen moet voldoen. Dit kan variëren per gemeente, maar denk bijvoorbeeld aan vergunningen voor het serveren van alcohol, brandveiligheid, en milieuregels.
Daarnaast kan het zijn dat je bepaalde verbouwings- of renovatieplannen hebt voor het hotel. Ook hiervoor heb je vaak vergunningen nodig. Het is belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken welke regels en eisen er gelden voor het pand dat je wilt kopen.
stap 5: personeel en dagelijkse bedrijfsvoering
Het runnen van een hotel vereist de nodige personeelsinzet, van receptiemedewerkers tot schoonmakers en keukenpersoneel. Bij het kopen van een hotel moet je nadenken over het personeel dat er al werkt en of je veranderingen wilt doorvoeren. Neem je het huidige personeel over of ga je zelf een nieuw team samenstellen? Het personeel is vaak de sleutel tot een succesvolle hotelervaring, dus zorg ervoor dat je een goed plan hebt voor de werving en training van medewerkers.
Bovendien moet je nadenken over de dagelijkse bedrijfsvoering. Hoe ga je het hotel managen? Ga je zelf de leiding nemen of huur je een manager in? De dagelijkse gang van zaken in een hotel vraagt om goede organisatie en duidelijke structuren, zeker als je geen ervaring hebt in de hospitalitysector.
van een huis een airbnb maken
Naast het kopen van een hotel, kan het ook een optie zijn om je eigen woning om te toveren tot een Airbnb. Dit biedt een laagdrempelige manier om inkomsten te genereren zonder de grote investering van een hotel. In veel gevallen heb je geen vergunning nodig om tijdelijk kamers of een hele woning te verhuren via platforms zoals Airbnb, al verschilt dit per gemeente. Het is wel belangrijk om te controleren welke lokale regels gelden, zoals het maximaal aantal dagen dat je mag verhuren en eventuele belastingverplichtingen. Voor wie graag kleinschalig wil beginnen in de hospitalitysector, is een woning kopen en omtoveren tot AirBnb een uitstekende manier om ervaring op te doen en te ontdekken of het runnen van een gastenverblijf bij je past. Bovendien kun je de inkomsten gebruiken om in de toekomst een grotere stap te zetten, zoals het kopen van een hotel of vakantiehuis.